De 6 factoren om succesvol af te vallen

Een fase om vet te verliezen (cut) of spier aan te komen (bulk) gaat alleen lukken als je je aan het plan houdt. Dat noemen we "adherence" in het Engels. Een adherence van 100% is niet nodig, perfectie is niet nodig. Het goed tot zeer goed doen is wél nodig. Deze 6 factoren zorgen ervoor dat jij succesvol gaat zijn:

Inspiratie

Het begint allemaal hiermee. Je voelt je geïnspireerd om vet te verliezen, of meer spier op te bouwen, of een bepaald fysiek na te streven. Komt de wens voort uit een positieve gedachte? Of vind je jezelf "lelijk" of "te dik" en is je inspiratie vanuit negatieve gedachten geboren?

Makkelijk gezegd, maar probeer nu al positief over jezelf te denken. Accepteer waar je op dit moment staat, en zie de keuze om het anders aan te gaan pakken als iets positiefs voor jezelf doen. Met een positieve mindset een traject van verandering aangaan is een belangrijke factor voor succes.

Hoe dan ook is inspiratie aan het begin heel belangrijk, maar verdwijnt het op de achtergrond als de werkelijkheid van afvallen (of aankomen) zich aandient.

Motivatie

Motivatie om je doel te halen is belangrijk en niet belangrijk.

Als je de inspiratie hebt om een bepaald doel te halen voel je motivatie in het begin vaak zeer sterk, maar motivatie is ook berucht in zijn onbetrouwbaarheid.

Motivatie kan verdwijnen als je een keer kei veel honger hebt. Het kan per dag of gedurende de dag sterk schommelen. Het is fijn om aan het begin zeer gemotiveerd te zijn, het kan de bal van jezelf veranderen aan het rollen krijgen. Je kan er echter niet altijd op leunen, en dit is voor veel mensen vaak een verrassend inzicht.

Intentie

Dit is misschien wel het belangrijkste punt!

Is je doel duidelijk? Is je doel realistisch? Heb je een duidelijk plan? Heb je nagedacht over beren op de weg? Wie gaat jou helpen om je doel te bereiken?

Twee voorbeelden van veelgemaakte fouten die ik zie in de praktijk:

  • een onrealistisch doel stellen waarvoor een absurd streng dieet nodig is. Bijvoorbeeld: 10 kilo willen afvallen in 2 maanden. Dat is een te hoog tempo van gewichtsverlies.
  • Zeggen dat je nooit meer gaat snoepen als intentie. Daarmee wordt snoep een "verboden vrucht" en leer je niet hoe je het een plek in je leven kan geven om er met mate van te genieten.

Met het artikel Hoe je een intelligent plan maakt om gewicht te verliezen kun jij dit punt voor jezelf afhandelen. En anders is 1:1 coaching uiteraard zeer geschikt voor je, want ik kan je uitstekend helpen met het zetten van realistische intenties.

Plan je gratis intro call met mij vandaag nog.

Discipline

Met een goed afgebakende intentie kun je een plan maken voor jezelf. Met een duidelijk plan kun jij motivatie dips opvangen door gedisciplineerd te zijn (ook dit is iets waarbij ik jou help tijdens 1:1 coaching).

Bereid je mentaal voor op dips in motivatie en dat je soms op discipline terug moet kunnen vallen.

Afvallen is niet altijd makkelijk, momenten van honger zullen er soms bij horen. Hier realistisch over zijn naar jezelf, helpt.

Het helpt om afspraken met jezelf te maken over wanneer je eet en wat je eet. Je kan dan vervolgens praktische zaken regelen zoals: maaltijden vooruit bedenken en plannen, eens per week boodschappen doen en een aantal maaltijden vooruit koken. Als je dan een keer honger hebt, bijvoorbeeld na een lange werkdag, dan kun jij een vooraf gemaakte gezonde maaltijd opwarmen. Pure winst!

In mijn ervaring is discipline gek genoeg iets waarvan je kunt leren genieten. Daarmee bewijs je aan jezelf dat jij je lange termijn doelen belangrijker vindt dan korte termijn irritaties (zoals honger). Je kunt trots zijn op jezelf als je voorbereid bent op deze moeilijke momenten en dan de goede keuzes maakt.

Gewoontes

Als je al een tijd bezig bent met je plan en je hebt gedisciplineerd gewerkt om gezond te eten, dan vergroot je de kans dat je nieuwe gewoontes maakt.

Help jezelf hierbij door zaken voorspelbaar te maken waar dit mogelijk is: eet rond dezelfde tijden, sport rond dezelfde dagen en tijden. Dit vergroot de kans dat het gewoontes worden.

Zet hier ook de kracht van omdenken in. Het vermijden van slechte gewoontes en verleidingen is minstens zo belangrijk als het opbouwen van nieuwe gewoontes!

Leg verleidingen uit het zicht (of koop ze niet meer) en leg gezonde opties in het zicht (zoals fruit). Ga niet met honger naar de supermarkt. Volg alleen je boodschappenlijstje in de supermarkt. Vertel mensen om je heen waar je mee bezig bent en vraag of ze jou geen taart en snoep meer aanbieden. En zo zijn er talloze opties om verleidingen te voorkomen die per persoon zullen verschillen, ook dat is iets waar met 1:1 coaching op wordt ingezoomd.

Passie

Wanneer je succesvol vet verliest (en hopelijk spier opbouwt) kan dat een zeer positieve spiraal in gang zetten. Je komt erachter dat je meer kunt dan je denkt en dat je het wellicht zelfs leuk vindt om hiermee bezig te zijn.

Dit kan cut en bulk fases mentaal makkelijker maken, want je weet dat het resultaat het waard is.

Overigens is er niets "mis" met je als je hiervoor geen passie voelt.

Zijn alle zes de factoren nodig?

Je hebt niet alle zes de factoren nodig om succesvol af te vallen of spier te groeien. Wel is het een groot risico om op slechts een enkele factor te leunen.

Welke factor is bij jou het sterkst? Welke factor is voor jou het lastigst? Laat het hieronder in de reacties weten!

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.