Handige foodswaps tijdens afvallen

De komende 10 tot 12 weken ben ik bezig om mijn vetpercentage te verlagen. De grootste uitdaging is voor mij altijd om mijn vetinname te verlagen. Normaal let ik daar namelijk niet zo op, maar tijdens een afvalfase (cut) wel!

Ik wil namelijk zo veel mogelijk koolhydraten eten binnen mijn calorie "budget", dus is het zinvol om de vetten binnen de perken te houden. Ik heb de calorieën uit vet op 30% van mijn totale inname gezet en daarmee kan ik zo'n 73 gram vet per dag eten.

Deze foodswaps zet ik in om minder vet binnen te krijgen!

Ei wordt eiwit

foodswap ei

Normaal mik ik 's ochtends drie eieren in de pan, maar dat is al 22 gram vet. Tijdens een cut neem ik daarom één ei en die vul ik dan aan met eiwitten van Two Chicks. Op deze manier een omelet bakken geeft nog steeds een goed eetbaar resultaat. Ik maak het interessanter (lees: pittiger) met wat Sriracha saus.

PS: voorzichtig doen met je olijfolie of bak & braad product! Dat is ook allemaal vet.

Witte rijst wordt zilvervliesrijst

foodswap rijst

Pandanrijst en sushi rijst zijn mijn favoriet, maar tijdens een cut kies ik toch voor zilvervliesrijst. Daar zit net wat meer vezel in en je vezelinname verhogen is een tool die je kan gebruiken om minder honger te hebben.

Niet dat in rijst extreem veel vezels zitten, daarvoor kan je beter bonen en peulvruchten eten. Maar alle beetjes helpen.

Ik eet dus ook absurd veel bonen en groenten tijdens een cut. Maar dat doe ik normaal op zich ook wel.

Mayo wordt....van alles

foodswap mayo

Eén portie mayo is een eetlepel, dat is maar 15 ml. Als je mij m'n gang laat gaan dan eet ik minstens 4 porties mayo bij de aardappels. Dit is echt een killer qua calorieën. Echt een no-brainer om de mayo even te schrappen deze 10 weken!

Ik pak in plaats daarvan de fritessaus, Sriracha, ketchup, curry of (nieuwe favoriet) chili olie.

In ketchup en curry zit wel suiker, maar het lukt mij beter om daar normale porties van te eten, dus dan vind ik die paar gram suiker geen probleem.


Van Sriracha en chili olie heb je een paar gram nodig voor een groots effect, dus helemaal prima!

Gevaarlijke chocola wordt ongevaarlijke chocola

foodswap chocola

Ik kan geen maat houden met melk chocola en al helemaal niet met gevulde melk chocola. Zelfs in een maintenance of bulk fase pas ik op met dat spul, laat staan tijdens een cut.

Pure chocola is voor mij volledig ongevaarlijk. Geef me 1 stukje en ik ben tevreden. Ik sluit er graag mijn avondmaaltijd mee af.

Aardappelkroket wordt gewone aardappel

foodswap aardappel

Ken je dat schilderij van Van Gogh, de aardappeleters? Ja, ik ben in dat plaatje. Ik ben dol op aardappel. Het beste eten op aarde.

Helaas ben ik ook wel dol op de minder gezonde varianten van de aardappel, met stip op nummer 1: de aardappelkroket.

Je kan die dingen wel in de Airfryer mikken en mensen denken dan dat het gezonder is dan frituren. Maar. Helaas is er een maar. Om het geschikt te maken voor de Airfryer moet er al vet aan het product worden toegevoegd. Het gaat op zich maar om 5 gram per 100 gram, maar ik eet rustig 200 gram van die dingen weg. Dat is 10 gram vet, alleen al uit de aardappels. Ik zoek dat niet in een vetverlies fase.

Gelukkig ben ik ook dol op gekookte aardappels. Daar zit 0 gram vet in.

Aardappels vullen het beste van al het voedsel op aarde, daarom eet ik ze graag tijdens een cut.

potatoe power

Volvette kaas wordt cottage cheese

foodswap kaas

Ik eet geen megagrote hoeveelheden kaas, maar ik pas er wel mee op tijdens een cut. Wij eten thuis alleen 48+ kaas en van die magere kaas komt er bij ons niet in, zo vies! Smaakt als plastic joh.

Nee, dan eet ik liever cottage cheese. Dat spul is lekker veelzijdig, je kan het zoet of hartig maken. Het verwerkt zich ook makkelijk in pastasauzen en geeft je extra eiwitten.

Andere zaken waar ik op let

Dit waren mijn grootste food swaps, verder let ik nog op het volgende:

  • Alleen maaltijden, geen snacks. Dat doe ik eigenlijk altijd al, maar de komende 10 weken wat strenger.
  • Groenteconsumptie opvoeren. Ik zal per dag zo'n 500 gram groente gaan eten. Daardoor zal ik langer vol zitten vanwege de vezels en krijg ik extra vitamines en mineralen binnen.
  • Twee warme maaltijden per dag. Die typisch Nederlandse broodmaaltijd vind ik altijd maar lastig. Het is lastig om dan voldoende eiwitten te eten en ik kan nooit broodbeleg verzinnen. Dus ik eet gewoon 2x per dag warm.
  • Geen calorieën drinken, op een verdwaalde eiwitshake na. Ik drink koffie, thee, water en ik heb hier geen issues mee.
  • Cafeïne inname iets verhogen. Cafeïne helpt om hongergevoelens te voorkomen dus dit kan je strategisch inzetten. Ik pas alleen op met cafeïne na 14:00-15:00 omdat ik mijn slaap niet wil verstoren.
  • Genieten van geplande "cheat meals". Ik ga niet 10 weken lang 100% streng zijn. Ik zal her en der genieten van een cheat meal. Geen volledige cheat day, dat is zonde van de progressie.

Wat vind jij van de food swaps? Welke gebruik jij? Laat het hieronder weten!

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.