Vleesvervangers met goede macro's: Vivera

Wil je ook wat minder dode dieren eten? Een zeer goed idee! De hoeveelheid vleesvervangers op de markt in Nederland is inmiddels echt geëxplodeerd, maar er zit ook heel veel rommel tussen. Laat mij je helpen het kaf van het koren te scheiden!

Bij het beoordelen van de vleesvervangers let ik op de verhouding vet/eiwit. Je eet vleesvervangers immers om....vlees te vervangen. Dus, ze moeten wel flink wat eiwitten bevatten anders schiet je er weinig mee op. Zeker als je aan krachtsport doet, of als je in een vetverlies fase zit, wil je een vleesvervanger die hoog in eiwitten is een lager in vet.

Ik negeer: zout, vezels, koolhydraten. Vega producten zijn vaak best hoog in zout, mocht dit een probleem voor je zijn, eet ze dan niet. Ik ga hier in deze blogpost niet op in en ik negeer ook de hoeveelheid vezels en koolhydraten.

Vandaag neem ik het merk Vivera onder de loep. Dit merk betrekt nadrukkelijk politiek in hun missie met de slogan "eat openminded". Wat is het treurig dat anno 2024 je openminded moet zijn om meer plantaardig te eten? Mensen die (ook) vlees eten zijn toch niet allemaal close minded.

Ook beweren ze 100% plant-based te zijn, maar dat is niet waar. Slechts een deel van de producten is veganistisch, een deel is vegetarisch.

Van de berg aan producten die ze maken zijn er slechts zeven door mijn strenge selectiecriteria heen gekomen. Laten we ze langs gaan!

Plantaardige Kipkrokant Schnitzel

kipkrokant_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, lactose, melk.
Eiwitten: soja, tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 203 kcal, 7.4 gram vet, 14 gram eiwit

Ik krijg hier een error van in m'n hoofd. De naam zegt "plantaardig", maar het label zegt vegetarisch. Als ik de ingrediëntenlijst bekijk zie ik geen dierlijke ingrediënten, maar bij de allergie-informatie staat dat het sporen van ei, lactose en melk kan bevatten. Ik vind het daarmee wel veganistisch, maar ik laat de beslissing over aan jou.

Ik kan je wel zeggen dat ik zelf een enorme fan ben van deze schnitzel. Dat komt door de krokante laag natuurlijk. Dit is typisch een voorbeeld van een product waar mensen de kip variant van eten, maar ze het niet door zouden hebben als je ze dit product voorschotelt. Het gaat om de kruiden en het paneermeel, niet om of er dode dieren inzitten.

Enorme bias, maar deze krijgt van mij S-tier.

Plantaardige shoarma

shoarma_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, lactose, melk.
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 141 kcal, 7.2 gram vet, 15 gram eiwit

Dit is weer een product waar je als veganist niet helemaal weet waar je aan toe bent, want het heeft hetzelfde euvel als de krokante schnitzel.

Dit is ook wel weer een erg lekker product. Shoarma eet je toch om te verdrinken in de knoflooksaus, dus waarom dan niet kiezen voor nep vlees? Als je gewicht probeert te verliezen, dan uiteraard niet je shoarma verzuipen in saus, hooguit light saus?

A-tier.

Plantaardige Spekjes

spekjes_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, melk.
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 87 kcal, 0.5 gram vet, 17 gram eiwit

Spek nadoen vind ik een zeer vreemd fenomeen, maar als je puur naar de macro's kijkt is dit echt een goed product. Het is vrijwel vet vrij, wat het heel geschikt maakt als je probeert gewicht te verliezen. Van die rook smaak moet je houden en het product bevat ook enorm veel toegevoegd zout. Ik beweer in de inleiding van deze blog dat ik het niet over zout ga hebben, maar 3 gram per 100 gram is wel absurd veel hoor. Als je al een hoge bloeddruk hebt, niet doen dit.

B-tier, vanwege zout en hoe duur het is.

Plantaardig Kruimgehakt

kruimgehakt_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, melk.
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 105 kcal, 0.6 gram vet, 20 gram eiwit

Ik zie een trend dat bijna al het plantaardige gehakt goede macro's heeft. Dit spul moet je echt niet los en droog eten, dat is te grimmig. Maar verzuip het in een tomatensaus of curry saus en het is prima te doen.

A-tier, vanwege de prijs is het geen S-tier.

Chicken Tenders

chickentenders_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, melk.
Eiwitten: soja, tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 199 kcal, 7,7 gram vet, 15 gram eiwit

Tendies!! Wie wil er nu geen tendies. Man, dit spul is echt lekker. De macro's zijn niet helemaal op-en-top, maar goed genoeg om de test te doorstaan. Je kan de tenders gewoon in de airfryer mikken, zo simpel.

Volgens Vivera zelf zijn ze lekker in een pokébowl of in een wrap. Ik vind ze los ook al lekker, met een klein beetje currysaus. Yum!

Helaas wel B-tier, vanwege de net iets mindere macro's.

Plantaardige balletjes

balletjes_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, melk.
Eiwitten: soja, tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 164 kcal, 7.2 gram vet, 17 gram eiwit

"Meatballs on a mission", zegt de verpakking. Ik wist niet dat levenloze producten een missie konden hebben om uit te voeren, maar oké. De missie is zeker om ons open-minded te maken?

Qua uiterlijk zijn deze ballen niet heel fraai, ze zien een beetje bleekjes. Maar ach, je verzuipt ze gewoon weer in je pastasaus en dan kijk je gewoon niet terwijl je eet.

A-tier!

No beef reepjes

beef_vivera

Veganistisch: Technisch ja, maar kan sporen bevatten van ei, melk.
Eiwitten: soja, tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 140 kcal, 5.5 gram vet, 16 gram eiwit

Hiermee wordt gepoogd rundvlees na te doen, dus ik vermoed dat dit een seitan-achtige structuur heeft. Dit maakt het product geschikt voor wok gerechten. Ik vind het leuk dat er eens een keer wat anders dan balletjes, burgers or gehakt wordt gemaakt. Dit product heb ik zelf nooit geprobeerd, maar het ziet er wel lekker uit. De macro's zijn ook prima, al is het met ruim 20 euro per kilo wel een klein beetje prijzig.

B-tier.

Conclusie

Enorm vervelend dat bij geen enkele van de producten die de macro test hebben doorstaan echt duidelijk is of ze veganistisch zijn. Er staat constant een allergie waarschuwing bij. Als je beweert een plantaardig merk te zijn, wat doen eieren en melk dan in je fabriek??

Het zal er dus aan liggen hoe streng je voor jezelf bent qua veganistisch eten. Mocht je gewoon meer plantaardig willen eten, maar geen veganist zijn dan is het uiteraard geen probleem.

Politiek geneuzel daargelaten, Vivera biedt voldoende producten met goede macro's die qua prijs in de middenmoot liggen. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.

Lees ook de andere blog posts in deze serie:

Vleesvervangers met goede macro's: AH Terra

Vleesvervangers met goede macro's: Vegetarische Slager

Vleesvervangers onder de loep: Beyond Meat

Strijd der vega-kippen – Drie soorten nep kipstukjes getest!

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.