Vleesvervangers met goede macro's: AH Terra

Wil je ook wat minder dode dieren eten? Een zeer goed idee! De hoeveelheid vleesvervangers op de markt in Nederland is inmiddels echt geëxplodeerd, maar er zit ook heel veel rommel tussen. Laat mij je helpen het kaf van het koren te scheiden!

Bij het beoordelen van de vleesvervangers let ik op de verhouding vet/eiwit. Je eet vleesvervangers immers om....vlees te vervangen. Dus, ze moeten wel flink wat eiwitten bevatten, anders schiet je er weinig mee op. Zeker als je aan krachtsport doet, of als je in een vetverlies fase zit, wil je een vleesvervanger die hoog in eiwitten is een lager in vet.

Ik negeer: zout, vezels, koolhydraten. Vega producten zijn vaak best hoog in zout, mocht dit een probleem voor je zijn, eet ze dan niet. Ik ga hier in deze blogpost niet op in en ik negeer ook de hoeveelheid vezels en koolhydraten.

Laten we eens naar een huismerk kijken: Albert Heijn Terra.

Het is een prijsfavoriet bij de Albert Heijn. Of de Albert Heijn nu echt betaalbaar is laat ik even in het midden, maar dit is wel het nepvlees wat ik het meeste koop. De prijs is een grote reden daarvoor.

Ze hebben op het moment van schrijven (juni 2024) 48 vleesvervangers op de website staan, waarvan er 5 (+2 niet Terra producten) door mijn test zijn gekomen! De tofu laat ik even buiten beschouwing, ik richt me meer op de producten die vlees na proberen te doen.


Plantaardig rulgehakt

terra gehakt

Veganistisch: Ja
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 108 kcal kcal, 0.6 gram vet, 20 gram eiwit

Dit is het perfecte product om in maaltijden te gooien die een saus basis hebben. Los moet je dit echt niet eten, het is gortdroge rommel omdat het zo laag in vet is. Maar gooi het in een pastasaus (vega bolognese) en het is briljant.

Het is ook nog eens spotgoedkoop, en het is in een grote verpakking verkrijgbaar. Wat wil je nog meer?!

Oordeel: S-tier


Plantaardige burger

terra burger

Veganistisch: Ja
Eiwitten: soja, tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 110 kcal, 3.5 gram vet, 11 gram eiwit

Het eiwit gehalte in de burger is niet super, maar het vet gehalte is wel redelijk laag. Dus dan eet je toch gewoon lekker twee van die burgers?

Om de prijs hoef je het niet te laten, ze kosten onder de €2 voor 2 stuks.

Oordeel: A-tier


Plantaardige shoarma

Terra Shoarma

Veganistisch: Ja
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 156 kcal, 6.8 gram vet, 16 gram eiwitten

Deze komt met hakken over de sloot door de test, want de verhouding vet tot eiwit is net ietsje beter dan 1 staat tot 2.

Maar het is wel een veganistische shoarma. Toch fijn dat je als veganist ook een broodje shoarma kunt eten!

Oordeel: B-tier


Plantaardige spekjes

terra spekjes

Veganistisch: Ja
Eiwitten: soja
Voedingswaarde per 100 gram: 148 kcal, 5.4 gram vet, 20 gram eiwitten

Dit product is handig als je een rokerig aroma aan je eten wilt toevoegen. Om die reden vind ik het persoonlijk erg vies, maar het is een veganistische optie!

De macro's zijn echt prima, en de hoeveelheid zout valt me nog mee (1 gram per 100 gram). Maar ja, die rooksmaak en aroma moeten wel je ding zijn. Ik eet geen varkensspek, maar ik kan me niet voorstellen dat het erop lijkt, eerlijk gezegd.

Oordeel: C-tier (persoonlijke bias omdat ik het vies vind)


Plantaardige mini frikandel

terra frikandel

Veganistisch: Ja
Eiwitten: tarwe
Voedingswaarde per 100 gram: 228 kcal, 8.4 gram vet, 19 gram eiwitten

Qua macro's weer met hakken over de sloot, maar hilarisch dat er een veganistische frikandel bestaat!

De kcal per 100 gram zijn wat hoger omdat er ook wat koolhydraten inzitten, namelijk 17 gram per 100 gram (waarvan 1.5 gram suikers). Dit komt doordat tarwe het eiwit is, en tarwe is natuurlijk ook koolhydraat-rijk.

Ik moet zeggen dat ik erg geneigd ben om deze te proberen, met een lekkere klodder mayo erbij.

Oordeel: B-tier


AH Vegetarische balletjes

vega balletjes

Veganistisch: Nee
Eiwitten: soja, tarwe, eiwit
Voedingswaarde per 100 gram: 158 kcal, 4.3 gram vet, 17 gram eiwitten

Dit is technisch gezien geen AH Terra product, omdat het niet veganistisch is. Toch zet ik 'm ertussen, want qua macro's is deze wel ideaal. Ik gebruik dit graag door Aziatische gerechten en Italiaanse gerechten.

Het is wel in dezelfde prijsrange als de Terra producten, minder dan €2 voor 200 gram. Niet geschikt voor veganisten, dus let op.

Oordeel: A-tier


AH Vega kipstukjes

ah vega kipstukjes

Veganistisch: Nee
Eiwitten: soja, tarwe, eiwit
Voedingswaarde per 100 gram: 167 kcal, 8 gram vet, 21 gram eiwitten

Hetzelfde geldt voor de vega kip stukjes van de Albert Heijn. Dit is geen Terra product, omdat het niet volledig plantaardig is. Voor de vegetariërs onder ons is dit wel een goede vleesvervanger.

Deze doet het ook goed in Aziatische gerechten, zoals een stir-fry. Het is goedkoper dan echte kip van de Albert Heijn, dus doe hier je voordeel mee!

Oordeel: A-tier

Conclusie

Dit waren alle Terra vleesvervangers (+ 2 vegetarische vleesvervangers) die ik geschikt vind om daadwerkelijk vlees mee te vervangen. Terra biedt ook andere typen producten: broodbeleg, nep-vis, plantaardige bak- en braad, margarine, noten-pasta's, plantaardige yoghurt, nep kaas (gadverdamme!!), broodjes bapao. Het gaat ver! Daar heb ik dus niet naar gekeken, even ter volledigheid. Van de meeste producten zullen de macro's totaal waardeloos zijn, dus kijk goed naar de etiketten.

De prijs van deze producten vind ik helemaal top. Dit is echt goedkoper dan de kilo prijs van kipfilet (de AH verkoopt geen plofkip meer) en dat is een goede zaak. Ik zou dan voor de plantaardige optie kiezen en het dierenleed vaarwel zeggen!

Lees ook de andere blog posts in deze serie:

Garden Gourmet

Vleesvervangers met goede macro's: Vegetarische Slager

Vleesvervangers met goede macro's: Vivera

Vleesvervangers onder de loep: Beyond Meat

Strijd der vega-kippen – Drie soorten nep kipstukjes getest!

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.