Vleesvervangers onder de loep: Beyond Meat

Wil je ook wat minder dode dieren eten? Een zeer goed idee! De hoeveelheid vleesvervangers op de markt in Nederland is inmiddels echt geëxplodeerd, maar er zit ook heel veel rommel tussen. Laat mij je helpen het kaf van het koren te scheiden!

Bij het beoordelen van de vleesvervangers let ik op de verhouding vet/eiwit. Je eet vleesvervangers immers om....vlees te vervangen. Dus, ze moeten wel flink wat eiwitten bevatten, anders schiet je er weinig mee op. Zeker als je aan krachtsport doet, of als je in een vetverlies fase zit, wil je een vleesvervanger die hoog in eiwitten is een lager in vet.

Ik negeer: zout, vezels, koolhydraten. Vleesvervangers zijn vaak best hoog in zout, mocht dit een probleem voor je zijn, eet ze dan niet. Ik ga hier in deze blogpost niet op in en ik negeer ook de hoeveelheid vezels en koolhydraten.

De missie en ingrediënten

Vandaag neem ik het merk Beyond Meat onder de loep. Hun missie is "voor een betere toekomst". Ze willen nadrukkelijk vlees namaken, zonder dat het vlees is. De smaak staat centraal. Hun ideale klant lijkt een vleeseter te zijn die af en toe het dierenleed wil vermijden, maar daarvoor niets op de smaak wil inleveren.

Ze zijn zeer transparant over de ingrediënten waar hun producten mee gemaakt worden. De eiwitten komen uit erwten en "bruine rijst" (dat noemen wij toch gewoon zilvervliesrijst in goed Nederlands?).

De vetten komen van kokosolie en koolzaadolie. Daardoor "sissen de producten lekker in de pan", dat is kennelijk wat de vleeseter wil en niet kan missen? De keuze voor kokosolie snap ik vanuit hun perspectief, maar kokosolie is een plantaardige olie die hoog in verzadigd vet is. Zelf ben ik er niet de grootste fan van.

De koolhydraten in de producten van Beyond Meat komen van aardappelen, met name het zetmeel van aardappels. Dit geeft de producten de juiste textuur.

Beyond waardeloos

Allemaal leuk en aardig, maar ik heb slecht nieuws voor je.

Geen enkel Beyond Meat product heeft goede macro's.

Ik heb gekeken naar:

  • Beyond Burger
  • Beyond Meat Hack (gehakt)
  • Sausage
  • Schnitzel
  • Kipburger

Op zijn best is de hoeveelheid vet gelijk aan de hoeveelheid eiwit, en op zijn slechtst zit er meer vet dan eiwit in. Dit zoeken we niet, we zoeken een veel betere verhouding tussen vet en eiwitten.

Voor de macro-bewuste eter zijn hiermee alle producten van Beyond Meat "af".

Moet je deze producten compleet vermijden? Nee, geen enkel eten is verboden. Ik zou deze vleesvervangers geen permanente plaats in je eetpatroon geven. Af en toe een Beyond Burger eten is daarentegen natuurlijk geen ramp.

Vind jij de Beyond Meat producten lekker? Laat het me hieronder weten!

Lees ook de andere blog posts in deze serie:

Garden Gourmet

Vleesvervangers met goede macro's: Vegetarische Slager

Vleesvervangers met goede macro's: Vivera

Vleesvervangers met goede macro's: AH Terra

Strijd der vega-kippen – Drie soorten nep kipstukjes getest!

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.