Strijd der vega-kippen – Drie soorten nep kipstukjes getest!

Voor krachtsporters en bodybuilders is kip echt ideaal voer: veel eiwit, vrijwel geen vet. Maar ja, “kip, het meest mishandelde stukje vlees, kip” kan een reden zijn om liever vegetarische eiwitten te nuttigen. Gelukkig zijn er steeds meer nep-kip opties in de supermarkt en het leek mij geinig om er drie te testen. Even een disclaimer, dit is gewoon een N=1 type onderzoek, ook wel bekend als “gewoon mijn mening, jonguhhhh”.

De strijd der vega-kippen gaat tussen Jumbo eigen merk, Albert Heijn eigen merk en de Vegetarische Slager. Ik ga ze vergelijken op smaak, voedingswaarden, prijs, en relevante overige punten.

Laten we beginnen met de voedingswaarden.

Voedingswaarden kip vs nep-kippen

echte kipfilet Jumbo Albert Heijn Vegetarische slager
eiwitten per 100 gram 30.9 19.7 21 21
vet 3.8 6.3 8 3.6
koolhydraten 0 4.4 2.2 2.9
calorieën 158 155 167 142

De echte kip wint het dus wel glorieus van de nep-kippen qua eiwit, dat was voor mij een verrassing! De Jumbo weet hun nep-kip vrijwel vetvrij te krijgen, terwijl die van de Albert Heijn wat vetter is. De Vegetarische Slager versie heeft een klein beetje suiker, wat ook een kleine onhebbelijkheid in de pan verklaart (daar kom ik later op terug).

Prijsvergelijking

Jumbo Albert Heijn Vegetarische Slager
prijs per kg (opgezocht op 18-07-2022) 11,71 11,38 22,75 (bij Jumbo)
25,56 (bij AH)

Ik heb hier expres even geen prijs van echte kip bijgezet, want dat is echt bizar goedkoper. De goedkoopste kip van de Albert Heijn kost maar 7,49 per kilo en bij de Jumbo 8,75! Het is toch bizar dat dierenmishandeling zo goedkoop is. Dit zou andersom moeten zijn, maar verder laat ik alle morele overwegingen even terzijde. Als je krap bij kas zit kan je dus beter echte kip blijven eten als je geen vegetariër of veganist bent. Uiteraard zijn er andere opties voor echte kip, biologische kipfilet is veel duurder met ruim 25 euro per kilo.

Jumbo nep kip: test

Adendum 18-07-2022: de voedingswaarden zijn inmiddels veranderd. Er zit nu wél een beetje vet in (van 1 gram per 100 gram naar 4 gram), waardoor het waarschijnlijk beter smaakt.

De goedkoopste van de drie en qua voedingswaarden mijn favoriet. Aangezien er bijna geen vet of koolhydraten inzitten is het eenvoudig om gewoon een wat grotere portie te eten om meer eiwitten binnen te krijgen. De stukjes laten zich ook heel goed kruiden. Ik vind ‘m erg lekker en heb er verder niets op aan te merken.

jumbo_maaltijd-1152x1536

Ook vond ik deze makkelijk op te bakken, het kleeft niet aan de pan ook al gebruik je maar een klein beetje olie.

Goed om te weten is dat deze nep-kip ook veganistisch is.

Albert Heijn nep-kip: test

De Albert Heijn variant is NIET geschikt voor veganisten, want er zit ei in. Puur op uiterlijk vind ik deze er niet fraai uitzien. Ik krijg er niet bepaald trek van. Ook zijn dit meer kleine stukjes, ik vind het niet op kip lijken qua uiterlijk. Boeit verder niet, eigenlijk.

AHkip-1536x2048

In de pan gedraagt het zich prima, ik heb het verwerkt in een stir-fry met groenten, sambal en rijst en ik heb zeer smakelijk gegeten. Ik vind dit type nep-kip heel geschikt om te verwerken in rijst gerechten, maar los zou ik het niet snel eten. Je proeft wel dat deze iets vetter is, misschien vind ik ‘m daarom zo lekker….

Deze was voor mij wel een verrassing, omdat ik ‘m er zo onsmakelijk uit vond zien!

Vegetarische Slager nep-kip: test

De duurste van de drie en is het die extra knaken waard? Ik vind deze neppert wel het mooiste er uit zien. In de pan is ‘ie echter heel irritant. Het kleeft aan de pan vast, volgens mij door de suiker die er in zit en als functie heeft om de boel te laten karameliseren. Leuk concept en het smaakt ook lekker, maar de afwas duurt daardoor wel wat langer want je staat die vastgekoekte nep-kip resten uit je pan te beuken daarna.

vegsla_maaltijd-1536x2048

Deze is wel echt heel lekker, goed op zichzelf te eten en te kruiden. Ben je een rijke veganist dan is dit wel de lekkerste optie. Ik zal deze wel af en toe blijven kopen, maar ik vind ‘m erg duur.

Winnaar

Het zal niet als een verrassing komen, maar de Jumbo nep-kip wint voor mij. Hij is betaalbaar en qua smaak meer dan oké. Daarna komt de Albert Heijn variant, die zou ik sneller kiezen om te verwerken in stir-fry gerechten en niet om los te eten. De Vega Slager variant komt op de laatste plaats, met name vanwege de prijs en omdat ‘ie moeilijk doet in de pan.

Ik hoop echt dat meer mensen deze nep-kip opties gaan kopen in plaats van echte kip, maar de prijs moet dan nog wel wat omlaag. Ook wil ik graag grotere verpakkingen kopen, nu zit er steeds maximaal 200 gram en vaker maar 160 gram in. Dat is voor veel mensen maar 1 portie! Geef mij gewoon een kilo van die rommel, ik eet het bijna iedere dag. Door deze blogpost ging ik eens opzoeken wat echte kip nou kost en ik moet zeggen: ik ben geschokt dat het zo goedkoop is. Ik hoop toch dat als je een vleeseter bent je de nep-kip af en toe een kans wil geven.

Moet ik meer vega producten testen? Laat het me weten! Cheers.

Lees ook de andere blog posts in deze serie:

Vleesvervangers met goede macro's: AH Terra

Vleesvervangers met goede macro's: Vegetarische Slager

Vleesvervangers met goede macro's: Garden Gourmet

Vleesvervangers met goede macro's: Vivera

Vleesvervangers onder de loep: Beyond Meat

Vragen of reageren? Laat je reactie hieronder achter of e-mail me op maaike@sensibly.nl

Wil je wekelijks nuttige informatie ontvangen over gezonde leefstijl en voeding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Reacties

Laat je vraag of opmerking achter

Alle reacties worden eerst gelezen voordat ze geplaatst worden.
Het e-mailadres wordt gebruikt voor een gravatar afbeelding, en zal nooit publiek gemaakt worden.

Heb je vragen?

Geen probleem. Plan je gratis kennismaking